New Mexicos mangfoldige fortid

juli 20, 2012

New Mexico er en stat med en meget sammensat fortid, og en ufattelig mangfoldig geografi. Det var her de første atombomber blev lavet, dem som blev smidt i Japan som slutning på Anden Verdenskrig. Det var her spanierne fandt et tætbefolket område med bysamfund, da de først kom her til for 500 år siden. Det er her, man mener, at der landede en UFO en gang midt i sidste århunderede. Det er her ham som opdagede Pluto kom fra.

Så selvom her ikke bor mange menne-sker i staten, har New Mexico nogle rigtig godt museer både for børn og voksne. Derfor tog vi på tidsrejse endnu længere tilbage end vi før har været, for New Mexico er også et af de steder i verden med langt de fleste fund af dinosaurusser.

Det natur-histori-ske museum i Albu-querque tog os med på en tidsrejse flere hundr-ede milli-oner tilbage i tid, til dengang da New Mexico lå ved et forhistorisk tropisk hav og var tæt befolket at de største væsner, der nogensinde har levet på landjorden på vores planet.

For-sten-inger, fodaf-tryk, model-ler, simula-tioner, huler med lava, compu-tere man kan få til at gøre ting, landskaber som der må have set ud og meget andet.

Vi gik ombord i det hele. Lod os drage ind i en verden af skab-ninger, som slet ikke ligner noget vi kender i dag. Iris mente ikke, at vi kunne kalde dem mærkelige, for det er jo bare fordi vi ikke er vant til at se dem, at vi tænker sådan.

Deres størrelse var næsten over-vældende, og det var rigtig spænd-ende at se, hvordan de havde udgravet ting og fragtet dem til museet. De viste, hvordan tingene blev genskabt.

Nogle af modellerne kunne bevæge sig og udfra deres knoglestruktur, har man forsøgt at gætte sig til, hvordan deres lyd kan have været.

Vi så verden gennem en myres øjne, og prøvede stort set alt vi kunne komme i nærheden af.

Vi kom, fordi vi gerne ville lære mer om dinosau-russer og se dem. Det ønske fik vi til fulde opfyldt. Hvad vi ikke vidst, var at der også ville være andre spændende ting.

De havde en rum med en del af de krible-krable-dyr, som bor i New Mexico. Vi kunne komme tæt på dem og se nogle af dem, som normalt gemmer sig.

I det rum fandt vi også et kæmpe tusind-ben, som det der et par gange havde sneget sig ind i vores bade-værelse i casitaen. Da vi læste om den, satte Iris og mor stort pris på deres instinkt, som havde sagt, at sådan en skulle man ikke røre. Mor bar den begge gange ud i et håndklæde, og på den måde undgik hun en meget smertefuld oplevelse.

Der var også udstillinger om udforskning af rummet. I dag er New Mexico et godt sted til at observere rummet, da højørkenen giver en klar luft. Men her har åbenlyst været god grobund for astronomi gennem meget lang tid, da man kan se at de folk, som befolkede Chaco canyon og andre steder (altså dem som var beslægtede med Mesa Verde), har haft indgående kendskab til universet.

Pueblo-india-nerne, som er deres efter-kom-mere, be-tragter stadig disse forfædre med stor respekt. Som andre tidligere kulturer, fx i Egypten, mener mange, at de betragtede den orden, som kosmos er, og så at det jordiske livs kaos og uforudsigelighed kunne lære at kosmos.

Da vi var færdige med museet, havde Birk endelig over-givet sig helt til New Mexico. Nu er han meget klar til at komme tilbage, for der er så meget mere at udforske, at det næsten ikke er til at forestille sig. Og han vil gerne have hele sin klasse med.

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: