Den amerikanske børnemenu

maj 7, 2012

Vores forestilling, om hvad der er almindeligt mad i USA, var begrænset til burger og fritter, da vi tog herover. Og mængden af burgerkæder er mange, så det bekræftede vores mistanker. Det er kun to af dem, som har nået Danmark. Lotaburger, hvor den her burger er fra, er bare en af dem. Desuden fås burgere på rigtig mange spisesteder. Men vi er blevet klogere.

Masser af rød chili sauce over en burrito…

Vi er blevet overraskede over børnemenuen på restauranter og spisesteder. Vi troede nok, at pasta og kødsovs var universelt, men ak. Langtfra.

Kyllingenuggets fås dog de fleste steder, og det glæder Iris. For meget af ‘voksenmaden’ her er fyldt med bønner og chili, og det har hun altså ikke helt overgivet sig til.

Quesadilla med kylling og tomat.

Det eneste i det new mexikanske køkken, som har vundet indpas hos den unge dame, er guacamole med tortilla chips (som I nok kender) og så quesadilla. Det glæder hendes mor, for så kan vi dele en let forkost.

Oh, en quesadilla er tortilla med smeltet ost imellem (queso betyder ost på spansk, og her er spansk det dominerende sprog – og det meksikanske køkken har haft den største indflydelse).

På mange restauranter er macaroni and cheese en fast bestanddel af børnemenuen. Vi håber, de laver den selv og ikke bruger pulver…

Udover kun med ost kan man bestille dem med kød i. Tit er der også tomat i, og de serveres med guacamole; og måske endda creme fraiche og salsa. Man kan også sagtens selv lave quesadilla – det kan anbefales.

Til gengæld er der tre retter som stort set altid er at finde på børnemenuen. Macaroni and cheese (pastahorn med ostesauce), grilled cheese og peanutbutter jelly sandwich.

Vi har faktisk prøvet macaroni and cheese, da vi passede Kiowa og Ava. Det er så almindeligt, at det fås i alle mulige hel- og halvfabrikata. Noget kommer i plastkopper lige til mikroovnen, med andre skal mand koge pastaen og drysse noget pulver ned i sammen med mælk… Det var sådan noget, vi prøvede. Det var godt nok økologisk og skulle være lavet med rigtig (!!) ost, men smagte dog ikke så interessant, at Iris har fået lyst til mere.

At dømme efter de mange hyldemester med macaroni and cheese i Walmart, så er det en ganske almindelig spise her.

Skulle I selv have lyst at smage, skulle det smage meget bedre, når det er lavet for bunden. På det her link kan I finde en opskrift: http://www.evilshenanigans.com/2009/03/stove-top-macaroni-and-cheese/

Den amerikanske udgave af en leverpostejsmad…

Pasta med ost er måske ikke helt fremmed på et menukort, men vi synes, at peanutbutter jelly sandwich er temmelig eksotisk. Vi snakkede med Roy om det, og han fortalte at peanutbutter jelly sandwich nærmest er en slags grundsubstans i det amerikanske køkken. Det er nærmest en fast bestanddel af madpakker, hvis man ikke får skolemad. Den er med på alle udflugter. Det er sådan en man snupper, når man er sulten om eftermiddagen efter skole. Og altså også det børn gerne vil have, når de går på restaurant.

Peanutbutter jelly på dansk?
Hvad foretrækker du? Iris er ikke i tvivl. Hun savner en god dansk rugbrødsmad.

Det skal ikke være nogen hemmelighed at Iris ikke ligefrem finder tanken om sådan en mad tiltrækkende. Mor har prøvet en og behøver ikke flere. Roy spurgte os, hvad der så svarede til sådan en mad i Danmark. Rugbrød med leverpostej fortalte vi. Han smilede bredt og måtte indrømme, at han mente, at størsteparten af de amerikanske børn ville have nøjagtigt samme ansigtsudtryk, hvis de blev bedt om at spise det, som Iris havde haft, da hun skulle udtrykke sine tanker om peanutbutter jelly. I kan nok gætte jer til, hvordan Iris så ud.

Klap den sammen og den er lige til at spise.

Skulle I være til sjov med mad, så er den ganske nem at lave. Husk at herovre spiser man noget toast-agtigt brød, så det er det I skal bruge. Så smørres den ene med jordnøddesmør, en anden skive får en gang syltetøj (jordbær uden klumper hvis det skal være rigtig amerikansk), klap dem sammen og så har du den.

Rugbrød er noget meget nyt her og spises kun af en lille sluttet kreds af helsefa-natikere (og skøre udlænd-inge). Og det er ikke det bedste rugbrød, vi har smagt.

Mest af alt glæder Iris sig dog til en anden dansk klassiker, når hun skal på ferie hos farmor, når hun kommer hjem: Russisk salat med æg på.

Skriv en kommentar